Министар просвете је доделио захвалницу ОШ "Ђура Даничић" за учешће у изради образовних пакета и садржаја

На Европски дан заштите деце од сексуалног насиља, 18. новембра 2016., Инцест Траума Центар – Београд је у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја (Групом за заштиту од насиља и дискриминације) одржао Јавно представљање Образовних пакета за учење о теми сексуалног насиља над децом намењених вртићима, основним и средњим школама у Србији. Захваљујући гостопримству Београдског универзитета, догађај под називом “ОТКЉУЧАЈ БУДУЋНОСТ ДЕТЕТА!” одржан је у Свечаној сали Ректората. Међу гостима-говорницима су били и посланици Парламента Србије, Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Женске парламентарне мреже који су својим вишегодишњим залагањем допринели овој историјској промени у области образовања у најбољем интересу детета.

Основној школи ‘’Ђура Даничић’’ припала је посебна част да филм ‘’Кико и рука’’ буде део образовних пакета за предшколски установе и млађе разреде основне школе. Тим поводом, педагог школе Драгана Спасојевић, примила је захвалницу с потписом министра просвете за учешће у изради образовних пакета и садржаја који излазе у сусрет потребама запослених у вртићима, основним и средњим школама, родитељима и деци.

Овим кораком од сада деца и млади у Србији уче о теми сексуалног насиља над децом кроз редован постојећи наставни план и програм од вртића, преко основне до средње школе.Образовни пакети имају у себи интегрисане следеће теме: родне улоге, различитости и сексуално насиље над децом. Намењени су да из њих једнако уче особље вртића и школа, родитељи/старатељи и деца. Обезбеђују знања о препознавању и реаговању на сексуално насиље, о спречавању сексуалног насиља и интервенцији коју је неопходно предузети кад дете обелодани да је изложено сексуалном насиљу. Јер, кад ова знања нису од најмлађег узраста стицана, деца су лака мета за починиоце. Нагласак је на сексуалном насиљу у породици.

Специфичност Образовних пакета јесте да током редовног школовања својим садржајем прате корак по корак дете које ће од сада о теми учити почев од своје треће до осамнаесте године, као и да из разреда у разред ‘дочекују’ децу која нису до овог тренутка имала прилике да уче о теми сексуалног насиља. За основне и средње школе,  израђени су садржаји у оквиру 10 редовних предмета: Српски језик, Свет око нас, Природа и друштво, Физичко васпитање и школски спорт, Музичко васпитање, Грађанско васпитање, Биологија, Социологија, Устав и права грађана и Психологија. Уз то, део израђених ресурса је посвећен примени на часу одељењског старешине, за осмишљавање школских акција и акција у локалној заједници.

Не постоји ефикаснија превенција сексуалног насиља од учења о овој теми од вртића до факултета. У Србији је то од сада стварност, чиме предњачи у односу на земље региона и бројне европске земље.

 

Погледајте филм на следећем линку на српском:
https://www.youtube.com/watch?v=OBKPDcGMnwE 

Погледајте филм на следећем линку на енглеском: 
https://www.youtube.com/watch?v=-4fPI6h-0EU