Предавање о позиву уметника и процесу настајања уметничког дела у одељењу 2-1

Ликовна уметница Данијела Мршуља Васић одржала је у одељењу 2-1, у среду 9. јуна 2021. године, предавање о позиву уметника и процесу настајања уметничког дела.
Ученицима је на популаран начин уз приказивање слајдова описан ток историје уметности са примерима уметничких слика и скулптура Античке Грчке, Византије, Ренесансе, модерне и савремене уметности. Углавном то су била веома позната дела тако да су ученици активно учествовали у њиховом препознавању. Посебна пажња је посвећена разним материјалима који се могу наћи у нашој околини и њиховој примени у стварању уметничког дела.  Предавање је било интерактивно и мотивисало је ученике  да  искажу  своје интересовање за ову тему у буду активни током целог часа.
У практичном делу часа, ученици су цртали на полеђини колаж папира задате биљне форме преузете са једног колажа великог француског уметника Анри Матиса. Потом су их секли по контурама и уз помоћ малих магнета закачили на вертикално окачену танку сајлу. Добијена је интересантна скулптура са разнобојним елементима која се лагано окретала и тиме представљала Мобил (Мобилну скулптуру).
Затим су ученици демонтирали мобилну скулптуру и залепили елементе на бели папир по угледу на Матисов рад на монитору.
Након завршеног часа у групи Б, ликовна уметница Данијела Мршуља Васић одржала је  предавање и у групи А где су ученици са великом пажњом пратили излагање и успешно уз пуно маште и креативности завршили свој рад као и претходна група.
На овај начин, предавање је ученицима осветлило повезаност ликовних уметности са науком, историјом, биљним светом и природним ресурсима.
Као резултат ученици  2-1 су имали два слична рада који спојени  у једну целину красе нашу учионицу и шаљу нашу велику жељу да од септембра сви заједно будемо у њој.
Ликовна уметница  Данијела Мршуља Васић  нам је указала да је ликовна култура  важан предуслов за образовање и васпитање деце, она их учи разумевању визуелних порука и естетици у ширем смислу.
Ученици 2-1 одељења са својом учитељицом Бобом Цветиновић се захваљују Искриној мами Данијели на дивном часу који нам је посветила.