Осликавање мурала

На иницијативу коју су покренули уметници Данијела Мршуља Васић и Миленко Васић, у петак 30. септембра 2021. године, са децом из 3-1 (Боба Цветиновић), 3-2 (Виолета Кондић), 4-1 (Даница Килибарда) и 4-2 (Нада Лазић) осликан је мурал на зидовима у школском дворишту.

После краћег разговора са децом о зидном сликарству, деца су у групама од по 6 ученика уз помоћ уметника и учитељица осликала мурал према раније припремљеним скицама геометријских облика и разних мотива које су сами одабрали. Ученици су веома успешно и са задовољством завршили осликавање мурала у планираном временском оквиру.

Мурал је настао у циљу развијања визуелне и ликовне културе, али и естетиког односа према простору у коме ученици школе проводе већи део дана током свог боравка у школи.

Визуелни уметници Данијела Мршуља Васић и Миленко Васић, као и њихова кћер Искра Скиба Васић чине Уметничку колаборативну групу Дим Тим и стварају у различитим медијима: слика, скулптура, фотографија, видео, инсталација и мурал. У току десет година заједничког рада реализовали су шеснаест самосталних, двадесет групних изложби и скулптуре у јавном простору. Дим Тим је своје слике често увећане користио као мотиве за двадесет седам мурала великих димензија, који су изведени током претходних седам година од Швајцарске до Вијетнама. У Београду су реализовали мурал Визија на Геодетској школи на Звездари, Amy у Невесињској улици на Врачару, мурал у ОШ Вељко Дугошевић, три мурала у згради Wiener Stadtische и Square 43 код Навигатора на Новом Београду. Предност мурала је да се могу видети у јавним просторима 7×24 х недељно, свих 365 дана у години.

Београд, 4. октобар 2021.