Ученици 6-3 и Физи Бизи Фест

Осмоза

Физи Бизи Фест (ФБФ 11) је међународни научно-популарни догађај који већ десет година уназад промовише науку међу децом и младима. Програм ФБФ 11 има за циљ развијање интересовања и љубави према науци, подизање нивоа научне писмености и свести о значају науке у савременом друштву. Јубиларни ФБФ 11 обухвата три целине: научно-експерименталне поставке (где деца и млади презентују науку својим вршњацима и код њих развијају интересовање и љубав према науци), научно-популарна предавања намењена различитим узрастима и такмичење ученичких истраживачких радова у виду постер презентација.

Kако биљке увлаче воду из земље у своје корење? Kако животиње упијају сварену храну из црева у крвне судове? У корену биљака и у зидовима животињских црева нема отвора. Процес којим се то постиже зове се „осмоза“.

Шта наука каже?

Вода се креће из подручја са нижом концентрацијом растворене супстанце у подручје са већом концентрацијом растворене супстанце. Ово кретање молекула воде назива се „осмоза“.

Ученици 6/3, Лука Ђачић, Милета Богић и Ђорђе Богић су презентовали својим вршњацима овај процес без ког живот не би био онакав какав јесте. 

https://www.youtube.com/watch?v=2HiUssZcnn4&t=37s

Алберт Kами је рекао да је јесен друго пролеће у коме је сваки лист цвет, и заиста јесте. Сваке године јесен нас почасти експлозијом боја лишћа. Зашто лишће мења боју у јесен? Одакле долазе црвена, жута и наранџаста боја? На ова питања ће вам одговорити Љубица Анђелковић, Невена Вељић и Даница Вукелић.
https://drive.google.com/file/d/16QMbrDNmo_jiv6oaSe1_Gx68zio5uzhU/view?usp=drive_web

Покушајте и ви, па нам јавите!

Виолета А. Дупор