О ЂУРИ ДАНИЧИЋУ

ЂУРА ДАНИЧИЋ (1825 – 1882)

Наша школа носи име најзначајнијег српског филолога Ђуре Даничића.

Он се родио у Новом Саду, 4. априла 1825. године. Отац му је био врло учен и образован човек, који је желео да и његова деца буду образована. Тако је и свог асина Ђорђа уписао у гимназију. Ђорђе Поповић, како је право име Ђуре Даничића, био је веома вредан ученик. Школовање је наставио на Лицеју у Пожуну (Братислава), а затим је на даље школовање отишао у Пешту и потом у Беч, где је уписао правни факултет.

У Бечу се Ђорђе упознаје са Вуком Караџићем и овај утиче на младог Поповића до те мере да овај оставља започете студије права, настављајући учење код врло познатог филолога онога времена Фрање Миклошића.

До те мере бива одушевљен Вуковим идејама да почиње да говори и пише ијекавским дијалектом, а своје име мења у Ђура Даничић, како се звао познати ускок. Тада започиње и своје друговање са Бранком Радичевићем. 

„Био је филолог, бранилац идеја Вука Стефановића Караџића и велики обожавалац његовог рада. Један је од најзначајнијих истраживача српског и хрватског језика. Био је библиотекар Народне библиотеке од 1856. до 1859. године. За време тог периода изборио се за политику у складу са којом је библиотека морала имати сваку српску књигу и све књиге о Србији и Србима на било ком језику“