ШКОЛСКА БИБЛИОТЕКА

Школскe библиотекe служе за унапређивање наставе и значајан су чинилац у осавремењивању наставног процеса.

У нашој школској библиотеци ради Нада Д. Раденковић, професор српског језика и књижевности.

Библиотека се састоји од читаонице и наставничког дела где се држе књиге за наставнике.

Библиотека има око 12320 књига, махом старих издања. Фонд се повећава бројним поклонима или ређе куповином.

Ученици позајмљују најчешће домаћу лектиру али и авантуристичке романе и песме.

Школска библиотека је прикључена великој породици библиотека града и Србије. Сарадња са општинском библиотеком „Доситеј Обрадовић“ је на високом нивоу. Традиционално такмичење за читалачку значку добило је нови импулс и сада на школском учествује преко 50 ученика, пре свега млађих разреда.

Ученици првог разреда се бесплатно учлањују у општинску библиотеку на малим свечаностима са познатим писцима.

Рад библиотекара се поткрепљује чињеницом да кроз библиотеку дневно прође између 20 и 30 ученика. Користе се сви расположиви књижни фондови, како за обавезну домаћу лектиру, тако и за читање у слободно време. Гости библиотеке су нашу еминентни писци за децу и младе, глумци, рецитатори.
Просторија библиотеке је оправдала своју намену јер је постала место за разна културна дешавања у школи.

Општинска библиотека „Доситеј Обрадовић“ има неколико пројеката за ученике основних школа у којима су наши ученици активни учесници.

ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА траје пуне 32 године. Такмичење се састојиу познавању српске књижевности и вођењу читалачких дневника. Годишње на нивоу школе такмичи се такмичи се преко 50 ученика, а на општинско такмичење увек изађе прописан број 30-35 најбољих. Скоро сви ученици су освојили беџеве, многи дипломе и књиге.

ЧИТАЈМО ЗАЈЕДНО постоји са прекидима 30 година. У почетку су овај програм водили књижевници, а сада програм реализују виши библиотекари Библиотеке „Доситеј Обрадовић“. То је едукативно – књижевни програм и реализујуе се приликом беспалтног уписа првака у најближу библиотеку – „Милутин Миланковић“

ЂАЧКА ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА, такмичење у песништву ученика основних школа је програм који траје 32 године. Раније се звао „Мајска песничка штафета“, потом „Песнички караван“. Наши ученици су редовни учесници и чести победници.

Годишњи конкурс за награду критике „Доситејево перо“ реализује се успешно 13 година. Ми смо учествовали 5 пута.

Застакљени ормани боје трешњиног дрвета испуњени књигама и пет радних столова чине да је простор библиотеке постао једно од омиљених места за рад и учење. Неугледан простор опремљен првенствено књигама, сликама српских великана и цвећем постао је пријатно место где ученици радо долазе. допада им се радна атмосфера мира и тишине.

Библиотекар Нада Д. Раденковић, проф.