ВЕРСКА НАСТАВА

         

Верска настава као предмет уведена је у основне и средње школе 2001. године. Прошло је, дакле, осамнаест година од увођења веронауке. Као и сваки предмет суочава се са разним проблемима. Веронаука ове године слави пунолетство у образовном систему Републике Србије. Потребно је још пуно рада и побољшања везано за уџбенике, приручнике и наставна средства. Веома је важно не свести веронауку само на школски предмет него укључити ученике у живот Цркве. Православни метод верског образовања происходи из саме Цркве и зато је Црква њеноаодредиште.

Православна веронаука је несумњиво данас потребна у нашим школама. Деца, и не само деца, читаве генерације су ускраћене малим знањем о вери, Хришћанству и Цркви. У данашње време када је у свету пуно несреће, туге и бола неопходна је блага и радосна Реч Божија. Јеванђелска Реч је упућена свима, а посебно деци за које Господ Исус Христос каже да је таквих Царство Божије (Мк. 10, 14). Право на образовање подразумева и стицање знања о вери. Без познавања вере неразумљиви су нам многи проблеми разних научних дисциплина и школских предмета.

Данас велики број људи сматра да веронаука се заснива на верским обичајима и ритуалима. То је потпуно погрешно схватање. Кроз овај предмет се објављују и излажу истине о Богу, човеку и свету. Основни циљ верске наставе је поучавање у вери и остваривање заједнице са Богом кроз улазак у Цркву Божију и живот у њој. Упознавање деце и младих људи са Богочовеком Христом који је Спаситељ света и човека од греха и смрти.

Православна веронаука указује на нови живот у Цркви Христовој, у Литургији где је истинско познање Христа, сусрет и сједињење са Њим.
Ове године прослављамо 800. година самосталности Српске Православне Цркве. Најважнија прекретница у историји СПЦ догодила се 1219. године, када је правослана црква у Србији постала самостална. Те године, српски архимандрит Сава Немањић одлази у Никеју (пошто су Цариград тада држали Латини) код васељенског патријарха Манојла Сарантена и византијског цара Теодора Ласкариса тражећи аутокефалност српске цркве. На дан 6. децембра 1219. године, православна црква у Србији добија аутокефалност, а Сава бива рукоположен за првог српског архиепископа.
Вероучитељ: Србислав Г. Луковић

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ

У суботу 11. маја 2019. године у О.Ш. ,, Милан Ђ. Милићевић” одржано је већ традиционално Општинско такмичење – Квиз из верске наставе за ученике основних школа архиепископије београдско – карловачке. Квиз је био састављен од пет игара: 1. Укрштеница, 2. Осмосмерка, 3. Разлике у две слике, 4. Од тачке до тачке и 5. Питања са понуђеним одговорима.
Уз учешће 16. вождовачких школа, наша школа је заузела четврто место. Трочлану екипу су сачињавали ученици осмог разреда: Јована Вујачић, Илија Симовић и Тијана ТуфегЏић. Прво место је заузела екипа О.Ш. ,,Степа Степановић”. Они су обезбедили учешће на Епархијском такмичењу из Верске наставе.